Profil - Analýza potravin
Profil – Analýza potravin
Absolvent nalezne uplatnění v potravinářském průmyslu, především jako potravinářský technik pro kontrolu jakosti a hygieny. Uplatní se také jako laborant v oblasti kontroly jakosti potravin v podnicích a institucích zabývajících se mikrobiologickými, chemickými, biologickými a fyzikálně-chemickými rozbory, např. v provozních laboratořích potravinářských závodů, státních laboratořích inspekce potravin, soukromých akreditovaných laboratořích, úpravnách vod a čistírnách odpadních vod a v institucích ochrany životního prostředí. Další možnost uplatnění je ve výrobních provozech potravinářských závodů v oblasti nákupu surovin a pomocných látek, odbytu a prodeje surovin a potravinářských výrobků a v obchodních firmách v oblasti marketingu.
Příklady typických pracovních činností:
- potravinářský technik pro kontrolu jakosti a hygieny,
- laborant,potravinářský mistr,
- potravinářský technolog,
- dispečer,normovač.
Po ukončení studia a úspěšném vykonání maturitní zkoušky je absolvent připraven i ke studiu na vysokých školách a na vyšších odborných školách zaměřených především na analýzu potravin a příbuzné potravinářské obory.
Absolvent disponuje:
- vysokou odborností v oblasti mikrobiologie, analytické chemie a technologie a hygieny potravin
- znalostmi přírodních věd
- dovedností pracovat s odbornými texty
- schopností kultivovaně komunikovat (ústně i písemně) v českém, anglickém a německém jazyce a využívat k této komunikaci i prostředky IKT